České firmy pronikají do britského leteckého průmyslu

Datum: 09.12.2015

Praha, 9. prosince 2015 – Zahraniční kancelář CzechTrade v Londýně a agentura CzechInvest uspořádaly na konci listopadu podnikatelskou misi českých firem z oblasti leteckého průmyslu do Velké Británie. Zástupci celkem 7 podniků navštívili největší britskou leteckou alianci Midlands Aerospace Alliance (MAA) v Coventry, setkali se s reprezentanty 23 významných britských společností a získali unikátní možnost navázat kontakty v jinak velmi uzavřeném odvětví. Jedná se o jednu z mnoha úspěšných akcí, o které dnes agentura CzechTrade informovala média.

Mise představuje ojedinělý počin, protože sektor letectví a jeho dodavatelský řetězec je v jednotlivých leteckých velmocích, a ve Velké Británii obzvlášť, velmi uzavřený. „České firmy zaujaly svou technologickou vyspělostí a referencemi. Akce, která navázala na úvodní misi z roku 2012, vzbudila zájem MAA a připravila půdu pro intenzivnější spolupráci s britským leteckým průmyslem. Těšíme se na návštěvu zástupců firem z MAA v České republice,“ říká Radomil Doležal, generální ředitel agentury CzechTrade.

„Český letecký průmysl je díky své vysoké úrovni znám po celém světě,“ doplňuje generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera. „V tomto náročném odvětví investoři oceňují především naší dlouhodobou zkušenost a kvalitu práce,“ připomíná.

Akce se za českou stranu zúčastnily špičky českého leteckého průmyslu. Jednalo se o finální letecké výrobce jako Aero Vodochody či PBS Velká Bíteš, ale i o dodavatele v oblasti precizních kovových komponent, kompozit, kabeláže, elektroniky či NDT center Alucast, Frentech, ATG, Mesit a Ray Service.

„MAA zatím spolupracovala pouze s partnery z USA (oblast Connecticutu) a z Itálie (Turín). Nyní se však partnerem této prestižní dodavatelské skupiny stává i Česká republika,“ dodává Martin Macourek, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Londýně.

MAA sdružuje britské letecké firmy z oblasti Midlands a reprezentuje 25 % britského leteckého průmyslu, který je druhý největší po Spojených státech. MAA zároveň představuje 4 % světové letecké výroby. Nejdůležitějšími oblastmi jsou především turbínové motory, kontrolní systémy a ovládací prvky. Většina výrobků končí zejména v motorech Rolls-Royce, které se vyrábějí v nedalekém městě Derby. Klíčovými letadly pro alianci jsou pak zejména obří Airbus A380, A350, Boeing 787 a britský nadzvukový bitevník Eurofighter Typhoon.

CzechTrade je agentura na podporu exportu, podřízená Ministerstvu průmyslu a obchodu České republiky. Funkcí agentury, která působí od roku 1997, je pomáhat českým firmám a podnikatelům proniknout na zahraniční trhy. Zájemci o spolupráci si mohou vybrat ze široké nabídky asistenčních služeb, případně sami nadefinovat jejich podobu dle svých individuálních potřeb či se stát členy prestižního Exportního klubu a využít tak dalších exkluzivních benefitů.