Největší pavilon na TechCrunch Disrupt EU měly české start-upy

Datum: 03.11.2014

V rámci londýnské TechCrunch Disrupt EU diskutovali významné evropské osobnosti o podpoře start-upů a české firmy zde zazářily největším národním pavilonem ze všech zúčastněných zemí s 11 vystavujícími.

Pozvání na TechCrunch Disrupt  EU (http://techcrunch.com/events/disrupt-eu/) přijal mimo jiné i britský ministr Ed Vaizey, pod kterého spadá digitální ekonomika, a Morten Lund, jeden z prvních investorů nyní celosvětového gigantu Skype (Microsoft).

Rekordní česká účast na Disrupt EU
Na českém stánku se představily Takeplace (Mobidi projekt), Corinth, HighTech Park, MonkeyData, Phone X Security, MEWS SYSTEMS, Cryptelo, Driwhel, 2 projekty z pražské Wayry Ingenio, Audiotrip a Czech ICT Alliance + CzechInvest.

Ondřej Homola z Corinthu ocenil, že díky akci získali několik zájemců o partnerství, kteří chtějí jejich produkt nabízet na evropských trzích. Ingenio z Wayry zase jedná s několika zájemci o významnou investici. Aktivní společná účast Czech ICT Alliance a CzechInvestu na stánku vygenerovala několik poptávek po vývojových službách českých start-upů a také relevantní zájemce o investice do ČR. „Zájem zahraničních firem ukazuje, že Česká republika je považována za technologickou špičku ve vývoji software i hardwarových řešeních,“ vysvětluje Michal Mravinač, ředitel kanceláře CzechInvestu ve Velké Británii.

DisruptLekce Skype: z investice 60 tis. 60 mil. eur zisku
Morten Lund, jeden z prvních investorů do Skype, se s přítomnými podělil o své zkušenosti – jako první investice do rozjetí Skype stačilo 60 tis. eur, během několika let se mu podařilo vydělat tisícinásobek. Je to velká lekce pro české start-upy investory. I z ČR je možné díky dobrému nápadu, prvnímu milionu a velké dřině vybudovat globální firmu.

České Levebee TOP 15 Start-up Battlefield
Český start-up Levebee (http://www.vcelka.cz/cs/), který pomáhá dětem s poruchami čtení, byl ze stovek start-upů vybrán mezi TOP 15 prezentujících start-upů a také zde vystavoval.

Podpora start-upů po česku
Díky finanční podpoře CzechTrade a Czech ICT Alliance mohly české start-upy vystavovat celé dva dny za méně než poloviční náklady. Společný stánek navštívil i zástupce CzechTrade ve Velké Británii Martin Macourek a obchodní rada Pavel Bobek. Se zástupci Czech ICT Alliance, CzechInvest a vystavující firmami se všichni shodli, že je třeba i do budoucna podporovat účast na prestižních technologických fórech.

„Akce networkingového rázu hrají ve Velké Británii značnou roli a více než v jiných odvětvích je v oblasti ICT osobní kontakt nezbytný. CzechTrade proto hodlá nadále takové příležitosti zprostředkovávat. Se společností Corinth tak byla například diskutována spolupráce v rámci špičkového edukačního veletrhu Bett,“ dodává Martin Macourek, ředitel kanceláře CzechTrade ve Spojeném království.

„České start-upy jsou technologicky velmi vyspělé a mají velký potenciál, když ještě vylepší své obchodní dovednosti, dokáže je vzájemná spolupráce ambasád, CzechTrade, CzechInvest a Czech ICT Alliance posunout díky akcím tohoto typu mezi celosvětovou špičku,“zhodnotil přínos účasti Michal Zálešák, výkonný ředitel Czech ICT Alliance.