Česká firma SOPO představila v Berlíně prvního robota pro navíjení elektromotorů

Berlín, 22. května 2019 – Světovou premiéru si dnes na prestižním elektrotechnickém veletrhu CWIEME v Berlíně odbyla vůbec první robotická ruka pro navíjení elektromotorů. V českém stánku organizovaném agenturou CzechTrade ji představila společnost SOPO z Modletic u Prahy. Špičkovou technologickou novinku dnes pokřtil velvyslanec ČR v Berlíně Tomáš Podivínský, který při této příležitosti v nadsázce poznamenal, že Karel Čapek by měl radost z nového přírůstku do české robotické rodiny.

Česká firma SOPO, která patří k evropským lídrům v oblasti výroby elektromotorů, od letošního roku ztělesňuje trend zavádění automatizace a robotizace do českého průmyslu. Ve spolupráci s předním švýcarským výrobcem robotů Stäubli úspěšně vyvinula inovativní robotickou ruku TX2/SOPO. „Díky této robotické ruce bude výroba elektromotorů a navíjených komponentů vysoce přesná, bez nutnosti pravidelné kalibrace a to při dosažení nižších nákladů na údržbu zařízení,“ popisuje Vladimír Olmr, jednatel společnosti SOPO.

Od zavedení robota do výrobních procesů si firma slibuje zefektivnění kusové i sériové produkce a upevnění technologické pozice na trhu. Ve stánku České republiky se vedle firmy SOPO prezentují také společnosti ELEKTROPORCELÁN, P&V Elektronic, PZK BRNO nebo SILENT-CZECH.

„České firmy patří v oblasti elektrotechnického průmyslu technologicky k evropské špičce a Německo, kde roční obrat v elektroprůmyslu dosahuje 180 miliard eur, je pro ně nejdůležitějším exportním trhem,“ konstatuje Adam Jareš, ředitel německého zastoupení CzechTrade v Düsseldorfu, které prezentaci českých firem na veletrhu připravuje.

Fotografie naleznete na: http://bit.ly/ROBOTICKARUKA