CzechTrade otevírá novou kancelář v Lagosu

Praha, 11. ledna 2017: Agentura CzechTrade otevírá novou zahraniční kancelář v nigerijském Lagosu. Jejím vedoucím je Štěpán Ctibor Beneš. Nigerijská federativní republika je největším státem západní Afriky s nejrozvinutější ekonomikou v rámci regionu. V roce 2015 činil český export do této země 80 mil. dolarů.

„Po Egyptě, Maroku a Jihoafrické republice je kancelář, kterou otevíráme v Nigérii, již čtvrtou na africkém kontinentě. Díky pozici Nigérie jako významného importéra a podpoře vlády v oblasti strategických partnerství se zahraničními investory vidíme v tomto regionu velký exportní potenciál,“ říká generální ředitel agentury CzechTrade Radomil Doležal a dodává: „Jsme zde vnímáni jako spřátelená země a české výrobky jsou v Nigérii, díky historickým vazbám, velmi dobře známy. Jsem také velmi rád, že se vedení pobočky v tomto specifickém regionu ujal Štěpán Ctibor Beneš, který má se zahraničních obchodem a obchodními vazbami nejen v Nigérii, ale i v dalších afrických zemích bohaté zkušenosti.“

Páteří nigerijské ekonomiky, alespoň z hlediska devizových příjmů, je ropný průmysl. Země je 12. největším vývozcem ropy na světě. Nigerijský trh je obrovský, z pohledu exportních příležitostí dosud nenasycený a může skýtat velké příležitosti a zisky. Prioritními oblastmi nigerijského hospodářství jsou ropa, plyn a jejich zpracování a také zemědělství a energetika. Dalšími odvětvími, ve kterých se mohou české firmy na tamním trhu uplatnit, jsou průmyslová výroba, především pak textilní, zbrojní a stavební, ale také zásobování vodou nebo služby – stavební, IT, telekomunikační, bankovní.

„Nigérie a Evropská unie mají dohodu o volném obchodu, která umožňuje dovoz českých výrobků do země v rámci legislativy EU,“ říká Štěpán Ctibor Beneš, ředitel zahraniční kanceláře v Lagosu. „V posledních letech se v Nigérii podařilo navázat obchodní vazby jak významným českým značkám, jako jsou Škoda Auto, Aero Vodochody nebo Veba Broumov, tak i středním a menším podnikům, jakými jsou výrobci české průmyslové trhaviny, společnosti Explosia a Austin Detonator, nebo výrobce žiletek Czech Blade,“ doplňuje.

Štěpán Ctibor Beneš má dlouholeté zkušenosti ze zahraničního obchodu. V rámci své profesní historie působil například v České energetické agentuře, ČKD Nové Energo nebo v podnicích zahraničního obchodu Strojexport a Strojimport, kde získal zkušenosti s exportem na africké trhy. Pracovně pobýval v Brazílii, Etiopii, Keni, Angole, Ugandě, Nigérii a na Kapverdských ostrovech. Je mu 36 let, hovoří plynně anglicky, portugalsky a německy, mezi jeho záliby patří rodina, cestování a lusofonní země.

Michaela Šimková

Tel.: +420 224 810 809, +420 724 872 331