V Německu je rekordně optimistická podnikatelská nálada, pozitivní trend může mít dopad i na českou ekonomiku

Praha, 26. října 2017 – Podnikatelská nálada v sousedním Německu je na rekordní výši, důvěra tamních podnikatelů ve vývoj ekonomiky dosáhla na zahraničním trhu, který je pro české exportující firmy nejvýznamnější, rekordních hodnot. Agentura pro podporu exportu CzechTrade očekává, že tento pozitivní trend může mít dopad i na českou ekonomiku.

Dle výsledků průzkumu institutu IFO mezi 7 000 německými firmami vzrostl index podnikatelské důvěry z 115,2 na 116,7 bodu. Nálada podnikatelů se tak po mírném zářijovém poklesu zlepšila a dosáhla rekordních výsledků. „Lze očekávat, že tento pozitivní trend bude mít dopad i na českou ekonomiku. V některých segmentech však může narazit na kapacitní limity českých výrobců,“ konstatuje Adam Jareš, ředitel německého zastoupení agentury CzechTrade v Düsseldorfu.

Německou ekonomiku táhne v současnosti především strojírenství, kapacitní vytížení průmyslových firem dosahuje 87,1 %. Podíl celkového českého exportu do Spolkové republiky činí 32 %, hodnota vývozu pak dosahuje částky 1,29 bilionu korun. Loni se Česká republika obratem vzájemného obchodu poprvé dostala mezi desítku nejvýznamnějších partnerů Německa, když vystřídala jedenáctou Belgii a zároveň předstihla takové ekonomiky, jako je Španělsko či Rusko.

Rostoucí trend v souvislosti se zájmem českých společností o export do Německa registruje i agentura CzechTrade. Za první pololetí roku 2017 využilo jejích placených služeb ve Spolkové republice 188 českých firem, což je meziroční nárůst o třetinu.

CzechTrade je agentura na podporu exportu, řízená Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky. Funkcí agentury, která působí od roku 1997, je pomáhat českým firmám a podnikatelům proniknout na zahraniční trhy. Zájemci o spolupráci si mohou vybrat ze široké nabídky asistenčních služeb, případně sami nadefinovat jejich podobu dle svých individuálních potřeb. www.czechtrade.cz

Kontakty pro média
Česká agentura na podporu obchodu / CzechTrade