Německo zavádí nutriční semafor

Datum: 12. 10. 2020    Průmyslový obor: Potravinářský průmysl;     Teritoriální zaměření:  Německo Německo

Německo od listopadu zavádí systém tzv. nutričního semaforu, který by měl spotřebiteli pomoci snadněji porovnat výživové hodnoty jednotlivých potravin.

Spolková rada schválila právní rámec pro dobrovolné používání tohoto označení, které výrobci potravin mohou uvádět na předních stranách obalů hotových výrobků. Systém pětiškálového semaforu funguje na bázi přepočítávání škodlivých látek, jako jsou cukr, tuk či sůl, oproti látkám prospěšným, jako bílkoviny nebo vláknina, na jedinou celkovou hodnotu – od A (nejpříznivější) do E (nejhorší). Stupnice by tak měla pomoci při srovnání produktů i v rámci jedné skupiny, např. müsli či jogurtů.

Obhájci spotřebitelů nový systém vítají, nicméně kritizují jeho dobrovolnost a nefunkčnost u jednosložkových produktů. Dle jejich názoru by semafor měl být zaveden povinně a jednotně v rámci celé Evropy.

Systém označování potravin nutričním semaforem byl zaveden již v roce 2017 ve Francii, nicméně právě kvůli své dobrovolné bázi se nijak výrazně nerozšířil, hodnocení výrobku je uvedeno pouze na pět procent obalů hotových potravin ve velkoobchodu.

Zdroj: Der Spiegel, 9.10.2018
Vypracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Düsseldorf