Restaurace v Rusku budou v roce 2022 zdražovat až o 15 procent

Datum: 7. 12. 2021    Průmyslový obor: Služby;     Teritoriální zaměření:  Rusko Rusko

Majitelé restaurací upozorňují na možné zvýšení cen v gastronomii v příštím roce o přibližně 15 procent

Restauratéři poukazují na rostoucí ceny masa, ryb, sýrů a dalších surovin. Třeba cena na steaky se již zvýšila v průměru o 15 %, drůbež zdražila o čtvrtinu. Souběžně probíhá zdražování dalších ingrediencí, jako jsou suroviny pro výrobu dezertů, cena malin vzrostla o 65 %, sýr mascarpone se zdražil o 36 %, cena čokolády se zvedla o 120 %, másla o 40 procent.

Problém zdražování potravin ruské restaurace plánují řešit různými způsoby. Někdo zvažuje vyřadit z menu jídla připravovaná ze surovin, které nejvíce zdražily, jiní budou měnit objem obsahu surovin v porcích jídla, další se překlání ke změně formátu restaurací.

Co se týče cen delikates, např. cena červeného kaviáru na ruském trhu dosáhla historického maxima, a to přes 5000 rublů za kilogram (60 EUR). Cena vzrostla i navzdory tomu, že letos bylo uloveno o 200 tis. tun ryb více, než v roce 2020. Dalším faktorem zdražování tradiční ruské lahůdky může být problém s japonskými zásobami zpracovaného kaviáru, kde se eviduje obrovský deficit oproti loňskému roku, což donutilo Japonsko aktivně doplňovat vlastní zásoby dovozem z Ruska.

Zdroj: https://www.rbc.ru/
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Rusko v Moskvě.