Spotřeba sýru v Japonsku roste pátým rokem v řadě

Datum: 15. 9. 2020    Průmyslový obor: Potravinářský průmysl;     Teritoriální zaměření:  Japonsko Japonsko

Statistiky japonského ministerstva zemědělství ukazují, že spotřeba sýru vloni vzrostla o 1,5 % na rekordních 358 229 tun.

Dařilo se především přírodním sýrům, které Japonci používají při vaření nebo jako chuťovku při konzumaci vína a piva. U tohoto typu sýru byl meziroční nárust o 3,5 % a celkově jej bylo prodáno přibližně 218 tisíc tun. Naopak u tavených sýrů byl po prvé za pět let zaznamenán pokles v poptávce a to o 1,5 % (prodáno bylo 140,5 tisíce tun). Celému segmentu zcela dominovaly sýry importované, naopak výrobky od domácích producentů tvořily pouhých 13,1 procenta. Japonský mlékárenský průmysl se tak nadále potýkal s nedostatečným objemem produkce mléka a s neschopností nabídnout zákazníkům dostatečně atraktivní produkty.

Mezi importovanými sýry se dařilo především těm z tradičních sýrařských velmocí; s ohledem na stále rostoucí poptávku a existenci dohody o volném obchodu mezi EU a Japonskem, jež vstoupila v platnost vloni v únoru, lze předpokládat, že japonský trh bude nabízet exportní příležitosti i pro české výrobce.

Zdroj: Nihon nógjó šinbun
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade/CzechInvest v Tokiu