Itálie: Prodej BIO potravin v supermarketech se ztrojnásobil, nejdynamičtější je segment vína

Datum: 9. 9. 2019    Průmyslový obor: Potravinářský průmysl;     Teritoriální zaměření:  Itálie Itálie

Za posledních 10 let vzrostl v Itálii prodej bio potravin o 217 %.

V roce 2018 utratili Italové 2,5 mld. EUR za bio potraviny (3 % z celkových výdajů na jídlo). V prvních 6 měsících roku 2019 vzrostl prodej bio potravin o 1,5 %. Konkrétně v supermarketech o 5,5 %, v diskontech dokonce o 21 %, prodeje klesaly v menších obchodech a to o 7 %. 
Prodej bio potravin roste také díky větší nabídce v supermarketech (5,5 % nárůst oproti hodnotě v první polovině roku 2018). Za posledních 10 let byl zaznamenán nárůst prodejů biopotravin o 217 %. Díky široké nabídce a konkurenceschopným cenám jsou bio potraviny představeny i novým spotřebitelským skupinám, které jinak bio potraviny nevyhledávají. 

Mezi nejčastěji nakupované bio potraviny v roce 2019 patří: ovoce (23,2 %), zelenina (19,2 %) a deriváty obilovin (17,1 %). 
Mezi nejdynamičtější segmenty v roce 2019 patří: víno a šumivé víno (+39 %), vejce (+14 %) a čerstvé maso (+13 %). 

Co se týče geografického rozložení nákupů, nejvíce bio potravin je prodáváno v severo-západní Itálii (36 %), severo-východní Itálii (27 %), ve střední Itálii a na Sardinii (25 %) a nejméně v jižní Itálii a na Sicílii (12 %).  

Zdroj: ANSA
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Milán.