Datum:5. 6. 2024

S podporou CzechTrade byla otevřena již pátá venkovní hi-tech učebna. Cílem je propojovat studenty po celém světě

Praha, 5.6.2024 - Agentura CzechTrade se účastnila slavnostního otevření již páté unikátní hi-tech učebny Archimedes, jehož myšlenka vznikla pod záštitou Exportní aliance Elements For Smart City. V areálu Brněnského výstaviště (BVV) bude sloužit zejména jako venkovní edukační centrum a nejenom studentům poskytne praktické ukázky a inspiraci v oblasti smart city technologií. Slavnostního přestřižení pásky se v Brně zúčastnil generální ředitel CzechTrade Radomil Doležal.

Již pátá unikátní hi-tech učebna byla včera slavnostně otevřena v rámci projektu Living Lab na BVV v Brně. Projekt venkovních učeben byl spuštěn pod záštitou Exportní aliance CzechTrade Elements For Smart City vzniklé za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu. Cílem aliance je podílet se na rozvoji chytrých měst a pracovat na technologiích, které usnadní život ve městech. Jedním z nich je právě série inovativních učeben, se kterými chce aliance v budoucnu exportovat do celého světa. „Smart řešení a technologie zlepší kvalitu života ve městech nejenom českých, ale také světových. To je ambicí nejenom firem v exportní alianci zasazující se o rozvoj chytrých měst, ale také agentury CzechTrade, která firmám poskytuje maximální podporu. Byli jsme u všech důležitých událostí, musím například zmínit otevření první hi-tech učebny minulý rok v Hodoníně. Moc se těším, až budeme přestřihávat pásku první učebny Archimedes v zahraničí a prvním místem bude pravděpodobně Francie,“ říká Radomil Doležal, generální ředitel CzechTrade.

Sdružení firem Element For Smart City vzniklo v rámci programu Exportní aliance CzechTrade, který má za cíl sdružovat české firmy s produkty, které se navzájem doplňují a mají tak společně ještě větší předpoklady uspět v zahraničí. Lídrem aliance Element For Smart City a zároveň autorem hi-tech učeben je Antonín Koplík, jednatel společnosti EduVision. „Bez agentury CzechTrade by zkrátka žádná venkovní učebna nevznikla a jsem moc vděčný za její podporu, možnost využití služeb zástupců 10 zahraničních kanceláří a věřím, že Francie bude první země, kde společně postavíme učebnu v zahraničí a začneme propojovat studenty napříč státy. Za tímto účelem plánujeme také intranetovou síť propojující uživatele učeben, která umožní sdílet učební materiály,“ doplňuje autor hi-tech učeben Antonín Koplík.

Nová učebna prezentuje nejnovější technologické prvky přispívající k chytrému a udržitelnému životu ve městě. Učebna bude také sloužit jako centrum pro vzdělávací semináře, workshopy a další aktivity. „Učebnu využijeme pro semináře také v rámci proexportních aktivit na Mezinárodním strojírenském veletrhu, kde každoročně pořádáme řadu edukačních a vývozně zaměřených seminářů a přednášek, mimo jiné také B2B jednání Sourcing Day,“ dodává Radomil Doležal. Učebna je navíc postavena z udržitelných materiálů a je energeticky plně soběstačná. Je také vybavena termokamerami k pozorování zvířat, meteorologickou stanicí, solárními panely či biokompostérem.

Včerejší slavnostní otevření učebny v Brně bylo součástí veletrhu URBIS The Smart Cities Meetup, na kterém CzechTrade návštěvníkům poskytuje poradenství v rámci Národního konzultačního místa. Na veletrhu také vystavuje řada nadějných startupů, některé z nich s pomocí CzechTrade úspěšně usilují o expanzi na zahraniční trhy. Jedná se například o projekt startupu CITYA, jehož cílem je zefektivnit veřejnou dopravu ve městech a regionech, nebo o startup RoadTwin, který nabízí řešení pro modelování dopravy ve městech, díky čemuž mohou zástupci měst či regionů snadněji vytvářet dopravní scénáře.

CzechTrade je agentura na podporu obchodu a již 27 let je partnerem českých firem na jejich cestě k exportním úspěchům. Jejím cílem je usnadnit českým firmám rozhodování o výběru vhodných teritorií, zkrátit dobu vstupu na daný trh, podpořit aktivity směřující k dalšímu rozvoji firmy v zahraničí, a především eliminovat rizika spojená se vstupem na nové, neznámé trhy. Zahraniční kanceláře agentury CzechTrade poskytují služby v 65 zemích na pěti kontinentech. Více informací na www.czechtrade.cz.

Jitka Nováčková (za CzechTrade)
Manažerka vnějších vztahů a tisková mluvčí
e-mail: jitka.novackova@czechtrade.cz

Simona Vondrová