Datum:22.04.2025
Průmyslový obor: Potravinářský průmysl
Teritoriální zaměření:
Kolumbie - vlajka Kolumbie

Produkce kolumbijského kakaa vzrostla. Trend potvrzuje jeho kvalitu

Během uplynulého roku 2024 zaznamenal kakaový sektor v Kolumbii historický úspěch jak v produkci, tak i v exportu této plodiny. Za bezprecedentním nárůstem o více než 103 % stojí jak vstupem kávových společností do tohoto byznysu, tak i pokles světové produkce.

Pozitivní výsledky se projevily i na domácí půdě. Kolumbie poprvé ve své historii dosáhla rekordní produkce, což podle dat kolumbijské Národní federace pěstitelů kakaa představuje více než 73 000 tun kakaa. Tento úspěch měl přímý pozitivní dopad na více než 65 000 pěstitelských rodin, jejichž příjmy se ve srovnání s rokem 2023 ztrojnásobily. Díky rostoucím výnosům se kakaová produkce stala jedním z nejdynamičtějších segmentů kolumbijského zemědělství.

V reakci na klimatické změny a rostoucí cenu kakaa přechází mnoho kolumbijských kávových farmářů na pěstování kakaových bobů. Tento posun podporuje udržitelnější zemědělství a zajišťuje farmářům v rámci diverzifikace stabilnější příjmy v nových podmínkách, což přispívá k nárustu kakaové produkce. Za úspěchem Kolumbie ale stojí i negativní faktory – v roce 2024 zaznamenali největší exportéři kakaa výrazný pokles produkce kvůli suchu, nemocem rostlin a pašování. V případě africké Ghany jde o nejhorší propad za posledních 15 let.

I navzdory pozitivnímu vývoji kakaového sektoru v zemi však nelegální vývoz a obchod se surovinou zůstává problémem – v uplynulém roce 6000 tun kakaa opustilo zemi bez zaplacení daní. Federace pěstitelů kakaa proto opakovaně vyzývá úřady k přísnějším opatřením proti tomuto typu pašování. Zdůrazňuje zároveň i potřebu komplexní udržitelnosti – ta totiž zvyšuje konkurenceschopnost kolumbijského kakaa na světových trzích a činí z něj eticky atraktivní surovinu pro firmy i spotřebitele, kteří kladou důraz na odpovědný obchod.

Zvýšený zájem o kolumbijské kakao se projevuje i na mezinárodní scéně. Navzdory tomu, že primárními importéry této kolumbijské suroviny zůstávají země severní Ameriky, evropský zájem roste a s ním také zájem České republiky – podle dat Světové banky se v roce 2023 v rámci Evropy umístila mezi předními nákupci.

České firmy jako Steiner & Kovařík, které se specializují na výrobu kvalitní čokolády, mají ve své nabídce také prémiové čokolády z kolumbijského kakaa. Pro firmy, které kladou důraz na jedinečné chuťové profily a etickou produkci, představuje kolumbijské kakao atraktivní surovinu. V kombinaci s rostoucí poptávkou po přírodních a udržitelných produktech to posiluje pozici Kolumbie jako významného hráče na světovém kakaovém trhu.


Zpracoval: tým zahraniční kanceláře CzechTrade Kolumbie

Zdroje: www.fedecacao.com.co; www.portafolio.co;www.larepublica.co; www.steinerkovarik.com; wits.worldbank.org; news.mongabay.com

Další aktuality