Datum:23.09.2024
Průmyslový obor: Zemědělství a lesnictví
Teritoriální zaměření:
Itálie - vlajka Itálie

Itálie je evropským lídrem v bio zemědělství

Na Apeninském poloostrově každým rokem přibývají na objemu ekologicky vyráběné potraviny. Místní producenty však ohrožuje dovoz ze zemí mimo EU.

Itálie má mezi unijními zeměmi nejvíce firem, které jsou aktivní v ekologickém zemědělství, a to konkrétně 84 tisíc. Jedná se o více než dvojnásobek oproti Německu a o třetinu více než ve Francii. Vyplývá to z analýzy dat Sinab společnosti Coldiretti, která byla zveřejněna během zemědělské výstavy v Syrakusách u příležitosti Evropského dne bioproduktů.

Itálové pěstují plodiny ekologického zemědělství na ploše 2,5 milionu hektarů (růst o 4,5 % v roce 2023 ve srovnání s předchozím rokem), což představuje téměř jednu pětinu národní zemědělské plochy. Italské ekologické zemědělství je tak velmi blízko cíli 25 %, který stanovila EU v rámci strategie Farm to Fork, a kterého má být dosaženo do roku 2030.

Italské bioprodukty ale ohrožuje nárůst dovozu bioproduktů ze třetích zemí, který v roce 2023 vzrostl o 40 %, na rozdíl od celkového trendu dovozu do EU. Dovoz biopotravin ze zemí mimo EU do Itálie totiž vzrostl ze 177 milionů kilogramů v roce 2022 na 248 milionů v roce 2023, zatímco celkový dovoz do Evropské unie se snížil o 9 %. K největšímu nárůstu dovozu dochází v odvětví bio obilovin, bio zeleniny a bio olivového oleje.

Coldiretti zdůrazňuje, že je nutné nastavit v rámci EU co nejdříve princip reciprocity s ohledem na dovoz – tedy stejná pravidla pro biopotraviny ze třetích zemí, protože nyní se do EU dostávají potraviny vypěstované podle pravidel nepovolených v EU.

 

Zdroj: Coldiretti
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Itálie.

Další aktuality