Datum:05.11.2024
Průmyslový obor: Potravinářský průmysl
Teritoriální zaměření:
Japonsko - vlajka Japonsko

Japonské saké míří na seznam UNESCO

Mezivládní výbor pro světové kulturní a přírodní dědictví UNESCO doporučil přidat tradiční výrobu japonského rýžového vína saké a destilovaného šóčú na seznam nehmotného kulturního dědictví.

Konečné rozhodnutí o zařazení výrobního postupu, jehož základ tvoří fermentace rýže pomocí plísně kódži a jenž je jedinečný díky současnému vícefázovému kvašení v jedné nádobě, na prestižní seznam má padnou v průběhu prvního prosincového týdne během zasedání mezivládního výboru UNESCO v Paraguayi. Pokud dojde ke schválení, bude se jednat již o 23. položku Japonska v této kategorii, a saké se šóčú se zařadí po bok světoznámých kulturních ikon jako jsou tradiční divadelní formy , kabuki a bunraku nebo japonská kuchyně wašoku.

Výrobci tohoto alkoholického nápoje, o kterém se zmiňují již čínské kroniky z 3. století, věří, že zařazení na seznam nehmotného kulturního dědictví přispěje k většímu povědomí o jejich řemeslu a zachování této tradice i pro příští generace. Spotřeba saké a šóčú totiž v posledních desetiletích v konkurenci jiných alkoholických nápojů setrvale klesá, a mezinárodní uznání napomůže zvýšit zájem jak u domácích, tak i u zahraničních konzumentů.

Načasování zařadit do seznamu UNESCO přichází ve správnou chvíli i pro japonské importéry. Hodnota vyvezeného saké vloni poprvé po 13 letech růstu zaznamenala pokles, když se meziročně propadla o 13 % na přibližných 275 mil. dolarů, a mezinárodní uznání by tak zcela jistě napomohlo k návratu na vzestupnou trajektorii.


Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře agentur CzechTrade a CzechInvest Japonsko.

Zdroj: Mainichi, Sakurasakaten

Další aktuality